Carcassonne

Carcassonne kom 2000 och designades av Klaus-Jürgen Wrede. Spelet går ut på att samla poäng genom att lägga ut brickor och ställa ut små gubbar (antingen som stråtrövare, riddare, munkar eller bönder) på dessa. Man har ett begränsat antal gubbar och det gäller att hushålla med dom, samtidigt som man också måste se till att få poäng. När något är färdigbyggt erhåller man direkt sina poäng och får tillbaka sin gubbe för att använda på andra ställen.
Spelet kostar ca 200-250 kr och det tar ungefär en dryg halvtimma att spela. Det är 72 brickor (i grundspelet) som ska placeras ut. Det finns pjäser för att vara 5 deltagare, men spelet funkar lika bra på 2 som på 5. Det finns en massa olika strategier att välja på och eftersom man bygger spelplanen kan man med lätthet spela spelet ett flertal gånger efter varandra utan att det känns som att exakt samma saker händer.
Det finns massvis (ja, verkligen) officiella expansioner (både stora och små) till detta spel. Dessutom finns det ett 10-tal varianter av spelet, bland annat teman från Vilda västern, Bibeln och Star Wars. Jag kommer att återkomma med recensioner utav dessa vid senare tillfälle. Några av expansionerna gör spelet ännu bättre. Några kan man glömma helt då de är riktigt dåliga. Även dessa ska ni få höra mitt tycke om.

Här ovanför ser ni själva startbrickan. Till höger och vänster kan man lägga en bricka med en väg och ställa en stråtrövare på vägen. Ovanför kan man lägga en bricka med en stad och ställa en riddare i staden. Under skulle man kunna lägga ett kloster och antingen ställa en munk i klostret eller lägga en bonde ute på fältet.
Det finns oftast många ställen och möjligheter att placera sin bricka och kanske en gubbe, men alla är inte bra. Men eftersom man bara placerar ut en bricka i taget och bara får ställa ut en gubbe på den brickan man lagt ut går spelet ändå ganska fort.
Hello! My name is Bruno and I'm a carcaholic!

Vad tycker jag om spelet då?
Ett otroligt lätt spel att lära sig och oerhört svårt att bemästra. Man behöver lite tur med att få rätt brickor, men det gäller att hålla koll på motspelarna också. Det roliga är att så fort någon vänt upp en bricka för att lägga ut får alla vara med och ge förslag om vart den ska ligga. Givetvis behöver man inte lyssna till motspelarnas "goda" råd.
Carcassonne är ett spel som lätt kan spelas med barn och ändå får vuxna ut något av det. Lådan säger att spelet är från 8 år, men en 6-åring har inga som helst problem att hänga med i de enkla reglerna.
Anledningen till att spelet inte får full pott är att några av expansionerna borde varit med från början. Jag ger detta spel 9.5/10.